Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażone pierogi ziemniaczane

Smażone pierogi ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 391 Ocena: 5341

Dodano:

Odsłon: 24709

pysznie było :)

Składniki

  • ziemniaki ok 1 kg
  • mąka pszenna 1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana 1/2 szkl
  • jajko 1 szt
  • kapusta kiszona 1/2 kg
  • pieczarki ok 40 dag
  • cebula
  • olej
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smażone pierogi ziemniaczane

Przygotowanie

  1. 1. kapustę gotować ok 20 min, odcedzić,
    2. cebule posiekać, poddusić na oleju, dodać posiekane pieczarki, dusić, doprawić sola i pieprzem, dodać kapustę, dusić razem ok 15 min, wystudzić,
    3. ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, jeszcze gorace przecisnąć przez praskę, lekko przestudzić, dodać obydwie maki i jajko, zrobić ciasto (mąki mozna dodać wiecej ale ciasto musi być klejące, dzieki temu pierogi są mieciutki),
    4. ręce obsypac mąką, nabierać ciasto, formować placuszki, nałożyć farsz, sklejać pierogi (za każdym razem posypywać rece mąką),
    5. pierogi smazyc na rozgrzanym oleju, po ok 3 min z jecnej strony,



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 kwietnia Super, wyślij trochę ;p Mojej imienniczce też posmakują :D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń