Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Smażone pierożki z serem"
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 113
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 113
Składniki
Mąkę wymieszaj z solą. Wlej wodę, olej, wbij jajko i zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Owiń folią, aby chwilę odpoczęło.
Posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na łyżce masła. Zdejmij z ognia i ostudź. Połowę cebuli z czosnkiem włóż do sera. Wsyp posiekane zioła i wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, papryką (farsz musi mieć pikantny smak).
Ciasto pokrój na części. Każdą cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na każde nałóż odrobinę farszu. Mocno zlep brzegi i ugotuj.
W rondlu rozgrzej olej. Porcjami wrzucaj pierożki. Smaż kilka minut na złoty kolor. Do pozostałej smażonej na maśle cebuli z czosnkiem wsyp pokrojone pomidory. Duś chwilę, aż powstanie sos. Przypraw, polej gorące pierożki i udekoruj rozmarynem.
Czas: 70 min. 1 porcja = 210 kcal.Źródło: Kurier TV