Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażony karp

Przepis dnia 2015-12-24
Smażony karp

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19597

Dodano:

Odsłon: 42131

Według mnie karp jest jedną ze smaczniejszych ryb. Przyrządzałabym go dużo częściej, gdyby nie … ości :/ Dzisiaj prosta i smaczna propozycja: smażony karp z patelni

Składniki

  • 2 filety karpia
  • 2 cebule
  • Sól
  • Panierka: mąka, jako, bułka tarta
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety ryby kroję na mniejsze części. Każdą z części delikatnie solę, przekładam na talerz. Cebulę kroję w półplasterki i obkładam nią rybę na talerzu, tak aby przeszła ona smakiem i zapachem cebulki. Przykrywam wszystko folią aluminiową i pozostawiam na minimum godzinę, tak by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

  2. Następnie każdy kawałek karpia obtaczam w mące – dokładnie. Później w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułeczce tartej. W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej i gdy jest dobrze rozgrzany, kładę na patelni rybę. Podsmażam ją na złoto z obu stron.

  3. Na samym już końcu, do rozkłóconego jajka wrzucam cebulkę, którą karp był obłożony. Potem cebulkę przekładam do bułeczki tartej i tak zapanierowaną również podsmażam na patelni.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dodusia222 27 października 2014 Karpik fajna rybka, ale rzeczywiście te OŚCI....:( Tak właśnie przyrządzam karpia na wigilie:)

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 października 2014 Również uwielbiam karpia, ale panieruję go tylko w jajku i mące i smażę koniecznie na maśle klarowanym :)

24 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń