Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczaki z KFC są bardzo charakterystyczne: chrupiące, miękkie, o bardzo rozpoznawalnym smaku. Są jednak także pełne tłuszczu i dodatkowych substancji. Oto przepis na smażonego kurczaka jak z KFC – nie zauważysz różnicy, a z pewnością posiłek będzie o wiele zdrowszy!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39159
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 405
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 175
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9260
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39159
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 405
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 175
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9260
Składniki
Maślankę wlej do dużej miski. Dodaj sól i wymieszaj. Kurczaka umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Zanurz go w maślance na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Kurczaka odcedź z maślanki.
Wszystkie przyprawy wchodzące w skład panierki wymieszaj i dobrze nacieraj nimi mięso przez 2-3 minuty. Posyp kurczaka mąką ziemniaczaną i wymieszaj. Dodaj 3 łyżki maślanki i białko jaja. Wymieszaj.
Bułkę tartą wsyp do szerokiego talerza. Każdy kawałek kurczaka obtaczaj w niej i dociśnij, by dobrze przylegała do mięsa.
Kurczaka odłóż na metalową kratkę na 10 minut, by odpoczął przed smażeniem.
Do garnka z grubym dnem wlej olej. Podgrzej go do temperatury 175 st. Celsjusza. Jeśli nie masz termometru, wykonaj test na niewielkiej ilości mieszanki pozostałej po obtoczeniu kurczaka. Powinna wypłynąć na wierzch bez brązowienia.
Delikatnie wstrząśnij kurczakiem, by pozbyć się nadmiaru panierki. Wkładaj po 2-3 kawałki mięsa na jedno smażenie. Usmażony kurczak powinien być złocisty i chrupiący. W trakcie obróbki co kilka minut mieszaj i obracaj mięso.
Kurczaka wyjmij i odłóż na drucianą kratkę. Smażony kurczak jak z KFC najlepiej smakuje z domowym dipem.