Do góry

Dania główne Przepis na:

smażony łupacz z sosem porowym

smażony łupacz z sosem porowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 2544

Dodano:

Odsłon: 259

Smaczna, delikatna ryba z duszonym porem

Składniki

  • filet z łupacza ze skórą - 2 szt
  • masło - 50 g
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • por - 1 średniej wielkości
  • mleko - 250 ml
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
smażony łupacz z sosem porowym

Przygotowanie

  1. Pora oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać połowę masła, wrzucić por i dusić na niewielkim ogniu przez 6-8 minut. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Rybę lekko oprószyć solą. Na patelni rozgrzać olej, położyć filety łupacza skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aby skórka była chrupiąca i rumiana. Po tym czasie filety odwrócić na drugą stronę, dodać pozostałą część masła i sok z cytryny, patelnię zdjąć z ognia i zostawić na 2-3 minuty.

  3. Usmażoną rybę podawać na warstwie sosu porowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń