Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, delikatna ryba z duszonym porem
Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na każdym wigilijnym stole. Ta wegeta...
Odsłon: 10456
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1140
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 1874
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4528
Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na każdym wigilijnym stole. Ta wegeta...
Odsłon: 10456
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1140
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 1874
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4528
Składniki
Pora oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać połowę masła, wrzucić por i dusić na niewielkim ogniu przez 6-8 minut. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę lekko oprószyć solą. Na patelni rozgrzać olej, położyć filety łupacza skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aby skórka była chrupiąca i rumiana. Po tym czasie filety odwrócić na drugą stronę, dodać pozostałą część masła i sok z cytryny, patelnię zdjąć z ognia i zostawić na 2-3 minuty.
Usmażoną rybę podawać na warstwie sosu porowego.