Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażony śledź z warzywami w stylu chińskim

Smażony śledź z warzywami w stylu chińskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 986 Ocena: 27010

Dodano:

Odsłon: 7732

Propozycja na tani, smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu obiadek w postaci smażonego śledzia i warzyw z lekkim azjatyckim akcentem.

Składniki

  • świeże płaty śledziowe
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawa do ryb i owoców morza
  • sól morska
  • olej sezamowy
  • + świeża kolendra lub natka pietruszki
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smażony śledź z warzywami w stylu chińskim

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe pozbawiamy skóry, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oprószamy je z obu stron przyprawą do ryb i owoców morza.

  2. Marchewki i pietruszki obieramy ze skórki i kroimy w słupki.

  3. Płaty śledziowe smażymy w obu stron na oleju sezamowym.

    * Po usmażeniu odsączmy z nadmiaru oleju

  4. Słupki warzywne podsmażamy na odrobinie oleju sezamowego, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego oraz odrobinę wody. W razie konieczności doprawiamy całość solą morską. Słupki powinny być al dente.

    * Do tego etapu możemy użyć woka

  5. Śledzia podajemy ze słupkami warzywnymi i świeżymi listkami kolendry lub natki pietruszki.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 05 marca 2015 Oj tam, oj tam - śledź może być po polsku lub japońsku z warzywami w stylu chińskim ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mopka 04 marca 2015 Futka, ale czy kojarzysz śledzia w Oceanie Spokojnym albo Morzu Żółtym? A fakt, że kroi się warzywa w słupki, nie oznacza jeszcze, że coś dotyczy chińskiej kuchni albo jakiejkolwiek innej.
Ale masz rację, z "chińszczyzną" akurat nie trafiłam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 04 marca 2015 "Chińszczyzna" a prawdziwa kuchnia chińska to dwa osobne byty. Kuchnia chińska jest niezwykle smaczna, aromatyczna i wieloskładnikowa. Można znaleźć w niej nietuzinkowe połączenia rozmaitych produktów, smaków i aromatów. Nazwa mojej propozycji nawiązuje do sposobu krojenia warzyw w słupki, tak popularnych w kuchni chińskiej. Propozycją podzieliłam się, gdyż jest smaczna, prosta w przygotowaniu i tania... Nazwa dania wynika z moich skojarzeń :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mopka 04 marca 2015 Śledź w stylu chińskim? Ta ryba nie ma nic w sobie, co mogłoby wskazywać na chińszczyznę...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 04 marca 2015 Ale chyba do smażenia to tylko jasny olej sezamowy? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 04 marca 2015 Ciekawi mnie ten przepis, świeżego śledzia jeszcze nie smażyłam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń