Do góry

Dania główne Przepis na:

Śmietankowo-paprykowe łazanki

Śmietankowo-paprykowe łazanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3889

Dodano:

Odsłon: 3413

Pikantne, śmietankowe, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe :)

Składniki

  • makaron łazanki (lub inne drobne), pół opakowania
  • kapusta kiszona, 0,5 kg
  • mięso gulaszowe, 0,5 kg
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 3 ząbki
  • śmietana 18%, mały kubeczek
  • Papryka słodka, 4 łyżki
  • sól, pieprz cayenne,, szczypta
  • kminek mielony, szczypta
  • angielskie ziele mielone, szczypta
  • przecier pomidorowy, łyżka
  • cukier, szczypta
  • masło i olej do duszenia
  • mąka, łyżeczka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Śmietankowo-paprykowe łazanki

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kawałki i podsmażamy na oleju, gdy się ze złoci dodajemy sól, czosnek, pieprz Cayenne, kminek mielony, angielskie ziele, trochę papryki, oraz przecier pomidorowy. Dusimy do miękkości co chwilę podlewając.

  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.

  3. Kapustę kiszoną odcedzamy i trochę kroimy, by nie była zbyt długa. W dużym garnku na oleju z odrobiną masła złocimy cebulę i czosnek, dodajemy pokrojoną kapustę i dusimy ją podlewając co chwilę, dodajemy resztę słodkiej papryki i odrobin cukru dokładnie mieszamy, i dusimy do miękkości.

  4. Gdy kapusta jest już miękka dodajemy do niej śmietanę z odrobina maki i gdy całość zgęstnieje mieszamy z mięsem i makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń