Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znów zbliża się sobota, a ty nie masz pomysłu na szybki, ale też ciekawy obiad? W takim razie z pewnością przypadnie ci do gustu nasz pomysł na sobotni obiad - bardzo smaczne, ale również łatwe w przygotowaniu roladki z kurczaka wypełnione farszem ze śliwek i szynki. Niewiele z nimi roboty, za to efekt jest naprawdę fenomenalny. Prawdopodobnie warto zrobić ich nieco więcej, aby zostały też na niedzielny obiad.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 272
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1368
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4248
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 272
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1368
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4248
Składniki
Robiąc obiad na sobotę mądrze rozplanuj prace, tak aby zajęły ci jak najmniej czasu. Rozpocznij od przygotowania farszu z pieczarek. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na rozgrzany olej, aby zaczęła się rumienić. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach - aby zaoszczędzić nieco czasu, możesz użyć elektrycznej tartki lub malaksera. Dodaj pieczarki do cebuli i podsmażaj przez kilka minut, aby odparowała z nich woda i również się zrumieniły. Na około 30 sekund przed końcem smażenia dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem i odstaw do przestygnięcia.
W międzyczasie przekrój każdą z piersi kurczaka wzdłuż, tak aby powstały 4 kotlety. Rozbij je lekko tłuczkiem, aby stały się równiejsze i większe. Oprósz solą i pieprzem. Na środku każdego z kotletów ułóż plaster szynki, porcję farszu pieczarkowego i po 2 suszone śliwki (wedle uznania, możesz użyć ich więcej).
Zwiń ciasne roladki. Aby się nie rozwijały, zepnij końce wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami.
Roladki na sobotni obiad piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. W połowie pieczenia możesz je obrócić, aby równo się zrumieniły.
Roladki podawaj z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.