Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znów zbliża się sobota, a ty nie masz pomysłu na szybki, ale też ciekawy obiad? W takim razie z pewnością przypadnie ci do gustu nasz pomysł na sobotni obiad - bardzo smaczne, ale również łatwe w przygotowaniu roladki z kurczaka wypełnione farszem ze śliwek i szynki. Niewiele z nimi roboty, za to efekt jest naprawdę fenomenalny. Prawdopodobnie warto zrobić ich nieco więcej, aby zostały też na niedzielny obiad.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4862
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 109
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 143
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4862
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 109
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 143
Składniki
Robiąc obiad na sobotę mądrze rozplanuj prace, tak aby zajęły ci jak najmniej czasu. Rozpocznij od przygotowania farszu z pieczarek. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na rozgrzany olej, aby zaczęła się rumienić. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach - aby zaoszczędzić nieco czasu, możesz użyć elektrycznej tartki lub malaksera. Dodaj pieczarki do cebuli i podsmażaj przez kilka minut, aby odparowała z nich woda i również się zrumieniły. Na około 30 sekund przed końcem smażenia dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem i odstaw do przestygnięcia.
W międzyczasie przekrój każdą z piersi kurczaka wzdłuż, tak aby powstały 4 kotlety. Rozbij je lekko tłuczkiem, aby stały się równiejsze i większe. Oprósz solą i pieprzem. Na środku każdego z kotletów ułóż plaster szynki, porcję farszu pieczarkowego i po 2 suszone śliwki (wedle uznania, możesz użyć ich więcej).
Zwiń ciasne roladki. Aby się nie rozwijały, zepnij końce wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami.
Roladki na sobotni obiad piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. W połowie pieczenia możesz je obrócić, aby równo się zrumieniły.
Roladki podawaj z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.