Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowe i pożywne danie
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35694
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1204
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6008
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35694
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1204
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6008
        
        
                Składniki
Soczewicę moczymy w wodzie ok. godziny. Por, czosnek, marchew, paprykę, kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy por i czosnek, gdy por się zeszkli, dodajemy marchew, a na koniec paprykę, do tego sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, tymianek i mielone ziele angielskie, oraz kmin rzymski, całość chwilę dusimy.
Następnie dodajemy namoczoną soczewice, kaszę gryczaną, wino, oraz pół szklanki wody, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu, co chwilę mieszając i jeżeli trzeba dolewając wodę, ale ogólnie konsystencja ma być sypka.
Po ok. 10 minutach dodajemy odcedzony groszek, jeszcze chwilę dusimy, jeżeli trzeba doprawiamy, podajemy jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs, dobre na ciepło i zimno.