Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowe i pożywne danie
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67320
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1810
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67320
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1810
Składniki
Soczewicę moczymy w wodzie ok. godziny. Por, czosnek, marchew, paprykę, kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy por i czosnek, gdy por się zeszkli, dodajemy marchew, a na koniec paprykę, do tego sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, tymianek i mielone ziele angielskie, oraz kmin rzymski, całość chwilę dusimy.
Następnie dodajemy namoczoną soczewice, kaszę gryczaną, wino, oraz pół szklanki wody, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu, co chwilę mieszając i jeżeli trzeba dolewając wodę, ale ogólnie konsystencja ma być sypka.
Po ok. 10 minutach dodajemy odcedzony groszek, jeszcze chwilę dusimy, jeżeli trzeba doprawiamy, podajemy jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs, dobre na ciepło i zimno.