Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowe i pożywne danie
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 808
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8871
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10493
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4736
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 808
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8871
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10493
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4736
Składniki
Soczewicę moczymy w wodzie ok. godziny. Por, czosnek, marchew, paprykę, kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy por i czosnek, gdy por się zeszkli, dodajemy marchew, a na koniec paprykę, do tego sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, tymianek i mielone ziele angielskie, oraz kmin rzymski, całość chwilę dusimy.
Następnie dodajemy namoczoną soczewice, kaszę gryczaną, wino, oraz pół szklanki wody, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu, co chwilę mieszając i jeżeli trzeba dolewając wodę, ale ogólnie konsystencja ma być sypka.
Po ok. 10 minutach dodajemy odcedzony groszek, jeszcze chwilę dusimy, jeżeli trzeba doprawiamy, podajemy jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs, dobre na ciepło i zimno.