Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczysta pierś z gęsi duszona

Soczysta pierś z gęsi duszona

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 150

Aromatyczna, pachnąca przyprawami, soczysta pierś z gęsi. Idealnie komponuje się z duszoną kapustą czerwoną. Przepis na taką kapustę znajdziesz wśród moich przepisów.

Składniki

  • 2 filety z gęsi ok. 600 g
  • Solanka z 1litra wody i 1/2 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 słodko kwaśne jabłko
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Soczysta pierś z gęsi duszona

Przygotowanie

  1. Filety zanurz w solance i wstaw najlepiej na całą noc do lodówki.

  2. Skórę piersi ponacinaj w kratkę. Przyprawy wymieszaj z 1 łyżką oleju i nasmaruj nimi piersi gęsi. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

  3. Smaż piersi najpierw skórą do dołu na niezbyt mocnym ogniu żeby tłuszcz się wytopił, do zrumienienia. Potem smaż z drugiej strony.

  4. Podlej wodą i duś mięso do miękkości, u mnie ok 40 minut. Pod koniec duszenia dodaj obrane jabłko pokrojone w ósemki i duś jeszcze przez kilka chwil, podlewając ewentualnie wodą.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń