Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkryj nowy sposób na soczystą pierś z kurczaka z piekarnika z ziemniakami. W tym przepisie narażony na wysuszenie filet drobiowy został owinięty plastrami aromatycznego boczku, dzięki czemu kurczak pozostaje wilgotny i pełen smaku. Farsz z pieczarek, cebulki i szwajcarskiego sera czyni to danie wybitnym. Nadziewana pierś z kurczaka jest idealna na rodzinny obiad lub uroczystą kolację. Podawaj ją z ziemniaczanym puree lub opiekanymi ziemniakami i ulubioną surówką z sezonowych warzyw.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105461
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 92
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4552
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 31
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105461
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 92
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4552
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 31
Składniki
Pieczarki oczyść, odetnij fragmenty z ziemią i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na łyżce masła podsmaż cebulkę, aż stanie się błyszcząca i złocista, dorzuć pieczarki i smaż kilka minut. Dopraw solą i pieprzem, po czym poczekaj, aż powstały z pieczarek płyn odparuje.
Piersi z kurczaka umyj, osusz i połóż na płasko. Piersi rozetnij ostrym nożem, aby powstała kieszeń. Uważaj, aby nie przeciąć mięsa na dwie części, ponieważ farsz łatwo wypadnie. Kurczaka natrzyj z dwóch stron solą i czarnym pieprzem. Do przygotowanego farszu dodaj drobno starty ser i posiekaną natkę pietruszki, po czym wymieszaj. Podziel nadzienie na 4 porcje i wyłóż je na kurczaka i złóż mięso tak, aby pieczarki znajdowały się w środku. Połóż 2 plasterki boczku jeden nad drugim tak, aby końcówki zachodziły na siebie. Na środku złączenia plasterków ułóż pierś z kurczaka i zawijaj plasterki do środka, aby tworzyły motyw warkocza. Zrób tak samo z resztą polędwiczek i przełóż piersi do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Piersi podlej ok. 100 ml wody, zamknij pokrywę naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45-60 minut.
W międzyczasie obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. W zależności od preferencji, możesz zrobić z nich puree lub podpiec w piekarniku. Jeśli masz ochotę na puree, do ugotowanych ziemniaków dodaj 2 łyżki masła i utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Aby uzyskać pieczone ziemniaki, odcedź ugotowane kartofle i przerzuć do żaroodpornego naczynia. Polej roztopionym masłem i wstaw do pieca nagrzanego do 180 C° na ok. 15 minut.
Gotowe danie – soczystą pierś z kurczaka z piekarnika z ziemniakami – podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz posypać świeżym koperkiem i polać sosem musztardowym.