Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na pieczoną polędwiczkę wieprzową w towarzystwie ziarnistej musztardy i całej masy warzyw. To proste, jednogarnkowe danie, które zachwyca smakiem. Mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach, a musztarda i zioła przyjemnie uzupełniają jego smak. Dodajcie do tego słodycz pieczonej cebulki, papryki – niebo w gębie!
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2150
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12300
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2150
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12300
Składniki
Przygotuj marynatę. Do małej miseczki włóż dwie łyżki musztardy francuskiej, łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę suszonej bazylii i po pół łyżeczki tymianku i szałwii. Dodaj dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszaj.
Dwie średnie cebule pokrój w ćwiartki. Średnią marchewkę i cukinię pokrój w pół talarki. Z papryki usuń szypułkę i gniazdo nasiennie; pokrój ją w średnią kostkę.
Polędwiczkę oczyść z błon i solidnie oprósz solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Zrób to z obu stron, po czym powoli i dokładnie wetrzyj przyprawy w każdą możliwą szczelinę.
Podsmaż mięso z każdej strony, żeby zamknąć w nim soki. Do dużego, żaroodpornego rondla, w którym będziesz piec polędwiczkę i warzywa, wlej dwie łyżki oleju i rozgrzej. Na gorący tłuszcz wyłóż polędwiczkę i smażymy ją jedną-dwie minuty z każdej strony. Wyjmij mięso z rondla, a samo naczynie zdejmij z ognia.
Na tłuszcz, który pozostał w rondlu, wyłóż przygotowane wcześniej warzywa. Polej je pozostałą łyżką oleju i przyprawiamy solidną szczyptą soli. Zawartość rondla dokładnie wymieszaj, żeby każdy kawałek warzyw pokrył się tłuszczem.
Następnie ułóż na warzywach podsmażoną polędwiczkę i wyłóż na nią połowę przygotowanej wcześniej marynaty. Rozprowadź ją po całej powierzchni mięsa w taki sposób, żeby utworzyć w miarę grubą warstwę musztardy. Obróć polędwiczkę na drugą stronę, wyłóż na nią pozostałą marynatę i dokładnie pokryj nią powierzchnię mięsa.
Naczynie z mięsem i warzywami włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, grzejącego w funkcji góra dół. Piecz polędwiczkę, aż jej wnętrze osiągnie temperaturę 63 stopni Celsjusza. Polecam posługiwanie się termometrem lub sondą, wbitą na sztorc w najgrubsze miejsce mięsa. Czas pieczenia będzie zależeć od wagi mięsa i mocy piekarnika, dlatego warto wspomagać się przy tym termometrem. Orientacyjnie powiem tylko, że moja polędwiczka ważyła 460 g i osiągnięcie odpowiedniej temperatury zajęło jej 16 minut.
Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wyjmij mięso z piekarnika, pozostawiając w nim warzywa do dalszego pieczenia.
Gotową polędwiczkę odstaw pod przykryciem na około 5 – 10 minut.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika warzywa i poporcjuj polędwiczkę. Podawaj od razu.
Smacznego!