Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste bitki ze schabu to kruche i miękkie mięso zanurzone w aksamitnym, głębokim sosie własnym.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4177
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 223
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 749
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3599
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 741
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4177
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 223
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 749
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3599
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 741
Składniki
Schab pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm (tak jak na kotlety). Każdy plaster delikatnie rozbij tłuczkiem, a następnie oprósz solą i pieprzem z obu stron.
Każdy kotlet obtocz w 2 łyżkach mąki pszennej, strzep nadmiar i odłóż na bok.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety partiami na średnim ogniu, aż będą wyraźnie zrumienione.
Usmażone bitki przełóż do głębokiego garnka lub rondla i odstaw na bok.
Cebule pokrój w kostkę i podsmaż ją na tej samej patelni, aż zmięknie i stanie się przezroczysta. Następnie przełóż ją do mięsa. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kminek.
Na patelnię ze smażenia mięsa i cebuli wlej bulion i drewnianą łopatką zeskrob wszystkie przypieczone resztki. Wlej ten płyn do garnka z resztą składników.
Bitki powinny być zalane bulionem tak, by były prawie całkowicie zakryte. Jeśli płynu jest za mało, dolej wody. Całość zagotuj i zmniejsz ogień do minimum.
Soczyste bitki ze schabu duś pod przykryciem przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie, niemal do momentu, aż będzie się rozpadać.
Bitki wyjmij na talerz. W szklance wymieszaj 2 łyżki mąki pszennej z wodą i wlej mieszaninę do sosu. Intensywnie mieszaj do zagotowania i zagęszczenia. Dołóż musztardę i dopraw całość do smaku.
Sos zdejmij z ognia, odczekaj minutę i wmieszaj śmietanę. Włóż mięso z powrotem do sosu i podgrzej. Podawaj je z ziemniakami lub kluskami śląskimi.