Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednym z domowych, polskich i tradycyjnych przepisów na dania główne jest kotlet mielony. Większości z nas kojarzy się on z rodzinnym obiadem i smakiem dzieciństwa. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami i mizerią albo buraczkami tartymi. Przygotowanie kotletów mielonych z bułką tartą wcale nie jest trudne. Możesz odtworzyć domowy i rodzinny przepis w swoim domu bez większych umiejętności. Zachowaj proporcje podane w naszej recepturze i nie zapomnij o cennych wskazówkach!
Chcesz zrobić mielone, które z powodzeniem dorównają tym robionym przez babcię lub mamę? Świetnie się składa, bo mamy dla ciebie przepis na najlepsze kotlety mielone, które zachwycą smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekretem są dobrej jakości produkty oraz kilka prostych, ale nieoczywistych składników.
W tym przepisie bazą jest mięso mielone wieprzowo-wołowe. To idealne połączenie. Kotlety nie rozpadają się po usmażeniu, są zwarte, a do tego bardzo soczyste i delikatne. Mięso ma też świetny smak, więc nie wymaga wielu przypraw, aby go podkreślić. Najlepiej, kiedy ma odrobinę tłuszczu.
Dodatek podsmażonej cebulki, czosnku, śmietany i musztardy sprawia, że kotlety są wilgotne. Nie zapomnij też o bułce kajzerce namoczonej w mleku – to kwintesencja domowego i klasycznego smaku obłędnych kotletów mielonych znanych z dzieciństwa. Obtoczenie w bułce tartej przed smażeniem nadaje im klasyczną, złocistą skórkę, której trudno się oprzeć.
Przede wszystkim, aby zrobić dobre kotlety mielone, wybierz dobrej jakości mięso i zmiel je samodzielnie. Dzięki temu będziesz mieć pewność, co dodajesz do mięsnej masy. Kajzerka namoczona w mleku pełni funkcję spulchniacza – sprawia, że domowe kotlety mielone są miękkie i wilgotne, a jednocześnie niezbite. Mleko dodatkowo wzbogaca smak, ale nie można go dodawać zbyt dużo. Wtedy przepis na mielone kotlety może nie wyjść tak udany.
W naszej recepturze nie mogło zabraknąć jajek jako spoiwo wiążące wszystkie składniki masy oraz podsmażonej cebuli i czosnku, dodających aromatu. Wśród mniej oczywistych składników są musztarda oraz śmietana. Podkręcają one smak, balansując między pikanterią a delikatnością. Wybierz musztardę sarepską albo dijon. Jeśli chodzi o śmietanę, najlepiej sprawdzi się gęsta 12 albo 18%.
Do obtaczania wybierz tradycyjną bułkę tartą, która tworzy chrupiącą skorupkę. Jeśli chcesz, możesz odłożyć połowę jej porcji i dodać tarty parmezan. Taki nieoczywisty składnik sprawi, że na nowo odkryjesz przepis na mielone kotlety. Do smażenia użyj oleju rzepakowego, ale masło albo smalec też będą tu dobrym wyborem.
Aby soczyste kotlety mielone zachwyciły ciebie i bliskich smakiem, sekret ich przygotowania tkwi w szczegółach. Przede wszystkim dokładnie wyrabiaj masę mięsną, najlepiej przez kilka minut, aż zacznie się lekko kleić. Dodając bułkę namoczoną w mleku, powinna być odciśnięta, ale wciąż wyraźnie mokra. Cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie tłuszczu, nie dodawaj ich surowych do masy. Kiedy już całość będzie gotowa, odpowiednio formuj kotlety. Nie rób ich za dużych, ani za grubych. Wtedy w środku mogą pozostać surowe. Wystarczy 2 centymetry grubości. Przed smażeniem dobrze jest uformowane kotlety mielone na chwilę schłodzić – dzięki temu zachowają kształt i łatwiej się usmażą na złoty kolor.
Aby kotlety mielone wyszły obłędne, soczyste i miały chrupiącą skórkę, dobrze rozgrzej olej. Na dużym ogniu smaż je około minuty z każdej strony, aby mięso się zamknęło i zarumieniło. Wtedy zmniejsz moc palnika i zostaw kotlety mielone na około 5 minut z każdej strony. Zbyt niska temperatura oleju sprawi, że mięso nasiąknie tłuszczem. Z kolei za mocno rozgrzany tłuszcz przez długi czas sprawi, że skórka będzie spalona, a w środku masa może być jeszcze surowa.
Jeśli jeszcze zastanawiasz się, jak zrobić dobre kotlety mielone, to użyj do tego prostych przypraw. Wystarczy sól, świeżo mielony pieprz i duża szczypta majeranku. Aby lekko podkreślić smak mięsa wieprzowego i wołowego, doskonale będzie pasować papryka słodka mielona oraz delikatna natka pietruszki. Zamiast świeżego czosnku, możesz dodać również czosnek granulowany.
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 6536
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 1213
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 53
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2376
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 6536
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 1213
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 53
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2376
Składniki
Kajzerkę namocz w mleku, a następnie delikatnie ją odciśnij z nadmiaru płynu. Przełóż bułkę do dużej misy.
Do namoczonej kajzerki dodaj mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, śmietanę oraz przyprawy.
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na mocno rumiany kolor na niedużej ilości oleju. Gdy lekko przestygnie, dodaj ją wraz tłuszczem do mięsa.
Jeśli chcesz zrobić najlepsze kotlety mielone, pamiętaj o odpowiednim wyrobieniu masy. Najlepiej zrobić to ręcznie, tak aby jednocześnie lekko napowietrzyć mięso i zyskać pewność, że wszystkie składniki dobrze się połączą.
Z wyrobionej masy uformuj kotlety. Z tej ilości mięsa powinno wyjść około 6-8 sztuk (w zależności od ich wielkości). Każdego kotleta obtocz w bułce tartej, a następnie natychmiast smaż na złoto na rozgrzanym oleju. Pamiętaj, że tłuszcz nie może być zbyt gorący, ponieważ kotlety spalą się z wierzchu, a pozostaną surowe wewnątrz.
Tak przygotowane kotlety mielone podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.