Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystego obiadu. W połączeniu z jabłkami i cebulą nabiera wyjątkowego smaku – lekko słodkiego, delikatnie kwaskowego i niesamowicie aromatycznego. Zobacz, jak przygotować pyszny i soczysty schab z piekarnika.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2137
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 133
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2137
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 133
Składniki
Schab umyj, osusz i natrzyj z każdej strony solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Odstaw na około 30 minut, by przeszedł przyprawami. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z każdej strony na złoty kolor. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste i aromatyczne.
Jabłka pokrój w ósemki (ze skórką, ale bez gniazd nasiennych), cebulę w piórka, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie cebulę, jabłka i czosnek. Na warzywach połóż obsmażony schab. Całość możesz delikatnie skropić oliwą i podlać bulionem lub wodą.
Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny. Po godzinie warto odkryć mięso, aby się ładnie zarumieniło. Co jakiś czas polewaj je sosem z dna naczynia.
Gotowy schab odstaw na kilka minut przed pokrojeniem, by soki się równomiernie rozprowadziły. Podawaj z pieczonymi jabłkami i cebulą, np. z ziemniakami lub kluskami.