Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w każdym domu przygotowuje się go trochę inaczej. Poniższy wariant to sprawdzony dodatek do makaronu na obiad dla 4 osób.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7637
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 192
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 7637
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 192
Składniki
Zmiel mięso maszynką przez sitko o średnich oczkach.
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Drobno posiekaj obrane ząbki czosnku. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Rozgrzej trochę oleju na głębokiej patelni z grubym dnem. Zeszklij na nim cebulę wraz z marchewką. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Przełóż na patelnię mielone mięso. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając.
Gdy z mięsa odparuje sok, wlej na patelnię wino. Duś przez chwilę i wlej na patelnię bulion. Duś do odparowania bulionu.
Wlej na patelnię passatę pomidorową. Dodaj zioła, słodką paprykę i pieprz cayenne. Wymieszaj. Duś pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez około 20 minut – aż sos zgęstnieje. Pod koniec wmieszaj do sosu łyżkę masła. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem oprósz parmezanem.
Sos boloński możesz podać z makaronem, ale też np. z naleśnikami albo jako składnik zapiekanki ziemniaczanej.