Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w każdym domu przygotowuje się go trochę inaczej. Poniższy wariant to sprawdzony dodatek do makaronu na obiad dla 4 osób.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Zmiel mięso maszynką przez sitko o średnich oczkach.
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Drobno posiekaj obrane ząbki czosnku. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Rozgrzej trochę oleju na głębokiej patelni z grubym dnem. Zeszklij na nim cebulę wraz z marchewką. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Przełóż na patelnię mielone mięso. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając.
Gdy z mięsa odparuje sok, wlej na patelnię wino. Duś przez chwilę i wlej na patelnię bulion. Duś do odparowania bulionu.
Wlej na patelnię passatę pomidorową. Dodaj zioła, słodką paprykę i pieprz cayenne. Wymieszaj. Duś pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez około 20 minut – aż sos zgęstnieje. Pod koniec wmieszaj do sosu łyżkę masła. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem oprósz parmezanem.
Sos boloński możesz podać z makaronem, ale też np. z naleśnikami albo jako składnik zapiekanki ziemniaczanej.