Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten sos wydębiłem od zaprzyjaźnionej Włoszko - Chorwatki i od tego czasu często gości na naszym stole. Gorąco polecam, bo fantastyczny smak i aromat w 100% zrekompensuje Wam czas spędzony przy jego gotowaniu.
Składniki
marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach, seler myjemy i kroimy w drobne kawałki, cebulę obieramy i siekamy, boczek mielimy lub kroimy w małą kostkę
w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy aż wytopi się tłuszcz, po czym dodajemy mięso i smażymy aż porządnie się zrumieni, potem dodajemy warzywa i dusimy, aż warzywa puszczą sok
dolewamy wino i gotujemy aż nieco odparuje
dolewamy przecier pomidorowy oraz bulion, przykrywamy garnek i dusimy ok 2 godz., jeżeli sos robi się zbyt gęsty dolewamy nieco bulionu
po dwóch godzinach powolnego duszenia na małym ogniu danie jest gotowe, podajemy je z makaronem lub używamy do przygotowania lazanii SMACZNEGO !!!