Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos boloński z pieczarkami na kaszy gryczanej

Sos boloński z pieczarkami na kaszy gryczanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 527 Ocena: 3949

Dodano:

Odsłon: 142

Wariacja na temat sosu bolońskiego:) Sos boloński z dodatkiem pieczarek podany nie tradycyjnie z makaronem a z kaszą gryczaną - mała zmiana pyszny efekt:) Dodatkowo podana surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Składniki

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe 60 dag
  • pieczarki 30 dag
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • pomidory z puszki 800 g /2 puszki/
  • bazylia suszona do smaku
  • oregano suszone do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • chilii do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • surówka:
  • marchew 2 szt
  • jabłko 3 szt
  • kapusta kiszona 30 dag
  • cukier do smaku
  • dodatkowo:
  • olej /do surówki i do smażenia/
  • kasza gryczana
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sos boloński z pieczarkami na kaszy gryczanej

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek a gdy staną się szkliste dodajemy pokrojone /na ćwiartki lub ósemki/ pieczarki. Podsmażamy przez ok. 5-7 min. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy do czasu aż mięso straci kolor surowizny.
    Następnie dodajemy pomidory /ja użyłam pomidorów pokrojonych, bez skórki/, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz bazylią i oregano. Dusimy na małym ogniu często mieszając do czasu aż sos odparuje i zgęstnieje.
    Surówka: kapustę kiszoną odciskamy z soku i kroimy. Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na tarce: marchew na drobnych oczkach a jabłka na dużych. Dodajemy olej i cukier i mieszamy.
    Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Podajemy porcje kaszy gryczanej polane gęstym sosem bolońskim z pieczarkami i porcją surówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń