Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 635 Ocena: 5443
Dodano: 26.03.2020
Odsłon: 434
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek a gdy staną się szkliste dodajemy pokrojone /na ćwiartki lub ósemki/ pieczarki. Podsmażamy przez ok. 5-7 min. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy do czasu aż mięso straci kolor surowizny.
Następnie dodajemy pomidory /ja użyłam pomidorów pokrojonych, bez skórki/, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz bazylią i oregano. Dusimy na małym ogniu często mieszając do czasu aż sos odparuje i zgęstnieje.
Surówka: kapustę kiszoną odciskamy z soku i kroimy. Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na tarce: marchew na drobnych oczkach a jabłka na dużych. Dodajemy olej i cukier i mieszamy.
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Podajemy porcje kaszy gryczanej polane gęstym sosem bolońskim z pieczarkami i porcją surówki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 28 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszny sos do kaszy! Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz