Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos carbonara to prawdziwy klasyk kuchni włoskiej. Do jego przygotowania potrzebujesz nie tylko ugotowanego makaronu, ale także wody, w której się gotował. Zobacz ten prosty przepis i zainspiruj się Italią!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2530
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 583
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 206
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 763
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2530
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 583
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 206
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 763
Składniki
Pokrój guanciale w kostkę (pomijając grubą skórę) i posiekaj obrany czosnek. W miseczce wymieszaj jajka i żółtko z parmezanem, doprawiając pieprzem, tak aby utworzyły pastę.
Ugotuj makaron spaghetti al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlej odrobinę wody z gotowania i odstaw na później.
Na patelni rpodsmaż boczek przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złocisty. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę, uważając, by go nie przypalić.
Przełóż ugotowany makaron na patelnię bezpośrednio z garnka (możesz użyć szczypiec) i wymieszaj z boczkiem. Jeśli danie wydaje się zbyt suche, dodaj trochę odłożonej wody z gotowania makaronu.
Zdejmij patelnię z palnika, aby obniżyć temperaturę i uniknąć ścięcia jajek. Odczekaj chwilę. Wlej przygotowaną wcześniej mieszankę jajeczną i mieszaj energicznie przez 20-30 sekund aż sos lekko zgęstnieje i pokryje makaron.
Przełóż carbonarę na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki. Serwuj od razu, najlepiej z dodatkową porcją tartego parmezanu.