Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos do kurczaka z ryżem to klasyczny, słodko-kwaśny dodatek znany z kuchni azjatyckiej. Charakteryzuje się bardzo wyrazistym smakiem. Ostrością tego sosu bardzo łatwo można sterować dodając różne rodzaje ketchupu: od łagodnego do bardzo pikantnego. Sos świetnie pasuje nie tylko do kurczaka, ale także do wieprzowiny czy indyka. Jest szybki i prosty w przygotowaniu. Ma przyjemną, lekko kleistą konsystencję, dzięki czemu sprawia, że ryż nie jest suchy.
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 208
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 208
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Składniki
W miseczce wymieszaj ze sobą: cukier, brązowy cukier, ocet, ketchup, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ananasa odsącz z zalewy.
Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w ok. 2-3 cm kawałki.
Cebulę obierz i pokrój także w kawałki o podobnej wielkości.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj ananasa, papryki i cebulę. Smaż wszystko razem przez 1-2 minuty, aż składniki będą chrupiące.
Wlej na patelnię zawartość miseczki z sosem. Dobrze wymieszaj całość, by warzywa były dobrze pokryte mieszanką.
W tym momencie możesz dołożyć przygotowanego wcześniej kurczaka lub dowolne, inne mięso. Całość trzymaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, do momentu zgęstnienia sosu.
Sos do kurczaka z ryżem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Całe danie możesz urozmaicić posiekaną zieloną cebulką.