Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pewnością nie zawsze masz czas na gotowanie obiadu. Jeśli nie lubisz kupować gotowych dań, domowy sos paprykowy do makaronu to idealne rozwiązanie na zabiegany dzień. Jego przygotowanie na zapas także nie zajmie Ci wiele czasu!
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21609
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 102
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21609
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 102
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Składniki
Umyj świeże, czerwone papryki. Ułóż je na wyłożonej folią aluminiową blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz papryki przez około 20 minut – do czasu, aż ich skórka zacznie się przypalać (nie przejmuj się tym). W połowie czasu obróć je na drugą stronę. Upieczone papryki włóż do worka folioweg – dzięki temu z łatwością obierzesz je, gdy ostygną. Nie wyłączaj piekarnika – zmniejsz temperaturę do 130°C.
Sparz pomidora i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Posiekaj drobno cebulę, papryczkę chili i czosnek. Na głębokiej patelni lub w rondlu z grubym dnem podsmaż (na oleju) cebulę wraz z papryczką chili, sproszkowanymi paprykami i kminem rzymskim. Gdy cebula się zeszkli, dołóż na patelnię czosnek, a po chwili – pomidora i cukier. Smaż całość do czasu, aż pomidor zacznie się rozpadać.
Obierz papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Rozdrobnij i dołóż na patelnię. Krótko zblenduj – nie musisz na gładką masę, mogą pozostać w niej całe kawałki warzyw. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś jeszcze przez chwilę, po czym przełóż do wyparzonych słoików. Pozostaw 2-3 cm wolnej przestrzeni. Szczelnie zakręć słoiki.
Ustaw słoiki z gorącym sosem na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnij się, że temperatura w piekarniku nie przekracza 130°C. Wstaw słoiki na środkowy poziom (grzanie góra-dół). Po 30 minutach wyłącz piekarnik i pozostaw uchylone drzwiczki. Po kolejnych 30 minutach wyjmij słoiki z piekarnika. Przechowuj w chłodnym, ocienionym miejscu.