Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co dziś na obiad kochanie ? Ziemniaczki i sos pieczarkowy z klopsikami. Mmm brzmi dobrze. Poznaj przepis na prosty w przygotowaniu obiad dla rodziny.
Patelnia, przykrywka, 2 wielkości garnki, nóż, chochla, drewniana szpatułka
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1431
Polecam.
Odsłon: 2540
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1431
Polecam.
Odsłon: 2540
Składniki
Przygotuj składniki na klopsiki. Pół cebuli drobno pokrój i podsmaż na patelni aż się zezłoci. W między czasie wyjmij mrożone pieczarki z zamrażarki.
Do mięsa mielonego dodaj : - całe jajko - 2,5 łyżki bułki tartej - sól/pieprz - i oczywiście naszą podsmażoną cebulkę Opcjonalnie dodaj również 1 łyżeczkę majeranku. Razem wymieszaj składniki czystą dłonią, aż się dobrze połączą. Pora na uformowanie naszych klopsików. Podziel masę na niewielkie porcje i utwórz kuleczki ( u mnie wyszło około 20 sztuk).
Wlej olej na patelnię, gdy olej będzie już gorący układamy nasze klopsiki. Mamy je przy smażyć z obu stron. Klopsiki smażą się na średniej mocy palnika w między czasie zajmiemy się sosem pieczarkowym.
Mrożone pieczarki z drobno posiekaną połową cebulki wrzucamy na patelnię. Dusimy pod przykryciem na średniej mocy palnika aż puszczą soki. Po ich wypuszczeniu zmniejszamy na małą moc palnika. Gdy pieczarki będą miękkie wlewamy 1 szklankę mleka aż wszystko się razem podgrzeje. Drugą szklankę mleka mieszkamy dokładnie z mąką.
Mleko połączone z mąką wlej na patelnię razem z posiekanym koprem solą i pieprzem. Mieszaj dokładnie. Do średniego garnka włóż usmażone klopsiki i zalej przygotowanym sosem pieczarkowym. Na małym ogniu gotuj całość przez 2-3 minuty. Po tym czasie wyłącz palnik, spróbuj czy nie dodać więcej soli i pieprzu. Duś pod przykryciem minimum 5 minut. Tak przygotowane danie podaj na ziemniaczkach i z domowym kompotem. Do dekoracji posyp z wierzchu resztką świeżego kopru. Smacznego! Życzy M-Mama