Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos jest delikatny w smaku. Pasuje do ziemniaków i makaronu.
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 106
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 41
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35661
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 106
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 41
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35661
Składniki
Mięso mielone przyprawiamy, formujemy pulpety, które wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki ściemnieją i puszczą sok. Pieczarki przekładamy do wysokiego garnka, wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy.
W tym czasie w pozostałym mleku należy dokładnie rozmieszać wodę. Naczynie z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z mąką - można przez sitko jeśli są grudki. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia. Dodajemy wodę by rozgęścić sos do pożądanej konsekwencji (można pominąć). Doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.