Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos słodko-kwaśny to klasyczny element kuchni azjatyckiej, który idealnie łączy w sobie subtelną słodycz miodu i ketchupu, nutę kwasowości octu i soku cytrynowego z pikanterią czosnku, imbiru oraz chili, tworząc niepowtarzalny smak. Jest to idealny dodatek do wieprzowiny, kurczaka czy ryb, koniecznie z ryżem basmati lub jaśminowym. Przygotowanie sosu jest zaskakująco łatwe i szybkie, a jego intensywny smak dużo lepszy od gotowych rozwiązań ze sklepu. Jeśli potrzebujesz szybkiego obiadu, wykonaj zapas sosu wcześniej i przechowuj go w zamkniętym słoiku w lodówce lub zamroź.
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 91
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 65
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 37
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 149
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 325
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 91
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 65
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 37
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 149
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 325
Składniki
Szalotkę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Na 1 łyżce oleju podsmaż posiekaną cebulkę, aż stanie się miękka i błyszcząca. Po chwili dorzuć paski papryki i przesmażaj ok. 10-15 minut, aby warzywa zmiękły. Następnie przełóż je na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i słodką paprykę w proszku. Po chwili dosyp cukier, aby się lekko skarmelizował, następnie dodaj sok ananasowy, ocet, sok z cytryny, ketchup, sos sojowy, miód oraz ocet balsamiczny. Możesz dolać też ok. 100 ml wody. Wymieszaj składniki sosu i doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po czym przełóż podsmażoną paprykę i cebulką, w razie potrzeby dopraw solą oraz czarnym pieprzem (choć może okazać się to zbędne). Jeśli to konieczne dodaj więcej miodu lub soku z cytryny.
Gotowy sos słodko-kwaśny połącz z podsmażoną szynką wieprzową, filetem z kurczaka lub kawałkami białej ryby. Serwuj z ryżem gotowanym na sypko. Nadmiar sosu przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.