Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na sos słodko-kwaśny do ryżu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11061
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4895
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1042
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9568
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1419
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11061
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4895
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1042
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9568
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1419
Składniki
Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zalewamy sosem sojowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 20-30 miejsce. Schłodzonego kurczaka oprószamy mąką ziemniaczaną, przed samym smażeniem. Do wody dodajemy ocet ryżowy, cukier trzcinowy oraz pastę pomidorową i wszystko mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Ananasa również obieramy i kroimy w drobną kostkę (ananasa można użyć również z puszki, wówczas dodajemy mniej cukru i część wody możemy zastąpić sokiem z puszki). Kurczaka podsmażamy na oliwie kilka minut co jakiś czas mieszając, do podsmażonego kurczaka ścieramy świeży imbir i czosnek pokrojony w cienie plasterki. Następnie dodajemy paprykę, marchewkę, ananasa oraz pędy bambusa, wszystko chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy wodę wymieszaną z octem, cukrem i pasta pomidorową. Wszystko jeszcze chwilę podsmażamy. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.