Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na sos słodko-kwaśny do ryżu.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14263
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1656
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16285
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6559
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14263
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1656
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16285
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6559
Składniki
Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zalewamy sosem sojowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 20-30 miejsce. Schłodzonego kurczaka oprószamy mąką ziemniaczaną, przed samym smażeniem. Do wody dodajemy ocet ryżowy, cukier trzcinowy oraz pastę pomidorową i wszystko mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Ananasa również obieramy i kroimy w drobną kostkę (ananasa można użyć również z puszki, wówczas dodajemy mniej cukru i część wody możemy zastąpić sokiem z puszki). Kurczaka podsmażamy na oliwie kilka minut co jakiś czas mieszając, do podsmażonego kurczaka ścieramy świeży imbir i czosnek pokrojony w cienie plasterki. Następnie dodajemy paprykę, marchewkę, ananasa oraz pędy bambusa, wszystko chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy wodę wymieszaną z octem, cukrem i pasta pomidorową. Wszystko jeszcze chwilę podsmażamy. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.