Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w sosie toskańskim wychodzi kremowy i soczysty. Masło, pomidorki koktajlowe, śmietana, szpinak, parmezan i czosnek dodają wspaniałego aromatu i jeszcze lepszego smaku. Najlepiej serwować danie do makaronu lub ryżu.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15536
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4663
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 344
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2825
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15536
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4663
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 344
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2825
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, usuń błonki i osusz, po czym natrzyj solą, czarnym pieprzem i suszonym oregano. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni i podsmaż z obydwu stron, aby kurczak stał się rumiany. Następnie zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i podsmażaj ok. 1 minuty, aż zacznie pachnieć. Dorzuć umyty szpinak i smaż, aż zmniejszy swoją objętość. Dorzuć pomidorki koktajlowe pokrojone na połowy, a po kilku minutach wlej śmietanę i dodaj tarty parmezan, następnie zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje (ok. 3 minuty). Na koniec włóż kurczaka do sosu i podgrzewaj 5-7 minut. W razie potrzeby ponownie dopraw solą i czarnym pieprzem.
Sos toskański podawaj od razu po przygotowaniu. Najlepiej w towarzystwie ulubionego makaronu. Możesz posypać potrawę świeżą zieleniną.