Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos warzywny do makaronu to pyszna i kolorowa kompozycja, która idealnie łączy świeże warzywa w kremowym sosie. Dzięki duszeniu na wolnym ogniu warzywa nabierają intensywnego smaku, a gęsta konsystencja sprawia, że sos apetycznie oblepia makaron. Do wykonania potrawy potrzebujesz kilku prostych warzyw i kubeczka śmietany, a zrobienie całości nie zajmie więcej czasu niż ugotowanie makaronu.
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 45
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 45
Składniki
Przygotuj warzywa. Paprykę umyj, oczyść z błonek i nasion, po czym pokrój w kostkę. Obraną marchewkę pokrój w plasterki, a cebulę drobno posiekaj. Młodą cukinię możesz zostawić ze skórką, starszą pozbaw skórki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój warzywo w kostkę.
W szerokiej patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę i smaż, aż stanie się miękka i błyszcząca. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę. Podsmażaj ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na patelnię dodaj paprykę, a po kolejnych 5 minutach – cukinię. Dosyp zioła, dopraw solą i czarnym pieprzem, wlej ok. 100 ml wody, przykryj pokrywę i duś warzywa ok. 15 minut (lub do momentu miękkości marchewki). Po tym czasie dodaj śmietanę, wymieszaj i zagotuj.
Sos warzywny do makaronu podawaj od razu po przygotowaniu. Koniecznie obficie posyp posiekaną natką pietruszki i świeżym koperkiem.