Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sos mięsny z łopatki wieprzowej, pyszny, aromatyczny, świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi oraz surówką.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5795
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 282
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5795
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 282
Składniki
Umyte i osuszone mięso pokroić w cienkie plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano, dodać pokrojoną w plasterki marchew ,pokrojoną w pół plastry cebulę, smażyć do momentu zeszklenia cebuli. Mięso z cebulą i marchewką podlać wodą i przełożyć do garnka. Wody dodać tyle aby pokryła mięso, posolić, następnie dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, ulubione zioła. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Łyżkę mąki rozprowadzić zimną wodą i zalać na gotujący sos w celu zagęszczenia. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką.