Do góry

Dania główne Przepis na:

Spagetti neapoli

Spagetti neapoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 897

Dodano:

Odsłon: 335

W moim domu bardzo lubimy dania kuchni włoskiej. Jednym z nich jest spaghetti. Podaję je z makaronem razowym. I oczywiście posypane serem np. mozarella lub parmezanem. Jako surówkę do tego dania podaję w osobnej misce cięta lub rwaną sałatę rzymską lub lodową. Pasują do tego też ogórki kiszone.

Składniki

  • Makaron spagetti razowy
  • Łopatka wieprzowa mielona (0,5kg)
  • Oliwa (olej; 1-2 łyżki)
  • Pomidory świeże (malinowe, limy-3-4 szt.) lub z puszki
  • Koncentrat pomidorowy (200g)
  • Ketchup ziołowy (2-3 łyżki)
  • Ser tarty do posypania (mozarella z bloku, parmezan)
  • Surówka: sałata lodowa lub rzymska, ogórki kiszone
  • Przyprawy: bazylia, oregano, czubryca czerwona, czubryca zielona, chilli, suszone pomidory (np. z chilli, z bazylią), Fix spaghe
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Do rondla wlewam oliwę i wkładam łopatkę mieloną.
    2. Przyprawiam ziołami i przyprawami. Duszę i rozdrabniam łyżką (gdyż łopatka się skleja). Podlewam wodą i nadal duszę.
    3. Dodaję pomidory i koncentrat. Duszę.
    4. Dodaję fix. Smakuję i ewentualnie przyprawiam.

  2. 5. Makaron gotuję w osolonej wodzie z oliwą.
    6. Po ugotowaniu makaron odcedzam i hartuję zimną wodą.
    7. Podaję na talerze, polewam sosem i posypuję tartym serem. Można także makaron wrzucić do rondla z sosem i wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń