Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti alla nerano to lekkie, smaczne i szybkie danie z cukinią, które świetnie wpasuje się na obiad lub kolację. Wspaniała kompozycja smaków, którą gdy wzbogacisz dodatkowymi ziołami, sprawisz, że danie będzie wyjątkowo aromatyczne! Sekret tego dania tkwi w aksamitnym, kremowym sosie, który zawiera intensywny w smaku ser. Zestawienie tak wybornego sosu z makaronem i cukinią, to prawdziwa rozkosz dla zmysłów. We Włoszech danie uznawane jest za danie zakochanych, ale potrafi skraść serca wszystkich smakoszy!
Patelnia, ręcznik papierowy, garnek, nóż, deska do krojenia
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5521
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8828
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7703
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5272
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5521
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8828
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7703
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5272
Składniki
Cukinię umyj i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i smaż cukinię na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru z obu stron. Smaż ok. 5 minut.
Usmażone plastry cukinii odsącz ręcznikiem papierowym, a następnie przerzuć cukinię na talerz i dodaj do niej listki bazylii.
Na tarce o grubszych oczkach zetrzyj sery i odłóż je na talerzyk.
Do większego garnka wlej wodę i gotuj makaron według wskazówek z opakowania. Makaron powinien być al dente.
Gdy makaron się gotuje, na patelnię po smażonej cukinii dodaj ząbki czosnku przekrojone na pół lub przeciśnięte przez praskę i podsmażaj, aż się zarumienią. Do tak przygotowanych ząbków czosnku dorzuć cukinię i dolej odrobinę wody (ok.1/3 szklanki).
Ugotowany makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dodaj soli i pieprzu.
Gdy składniki na patelni już są doprawione, dodaj do nich oba starte sery. Mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki, a ser równomiernie się rozpuścił.
Podawaj spaghetti z dodatkiem listki bazylii, które nadadzą świeżego smaku i aromatu.