Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti alla nerano to lekkie, smaczne i szybkie danie z cukinią, które świetnie wpasuje się na obiad lub kolację. Wspaniała kompozycja smaków, którą gdy wzbogacisz dodatkowymi ziołami, sprawisz, że danie będzie wyjątkowo aromatyczne! Sekret tego dania tkwi w aksamitnym, kremowym sosie, który zawiera intensywny w smaku ser. Zestawienie tak wybornego sosu z makaronem i cukinią, to prawdziwa rozkosz dla zmysłów. We Włoszech danie uznawane jest za danie zakochanych, ale potrafi skraść serca wszystkich smakoszy!
Patelnia, ręcznik papierowy, garnek, nóż, deska do krojenia
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25371
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21273
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 116
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25371
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21273
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 116
Składniki
Cukinię umyj i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i smaż cukinię na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru z obu stron. Smaż ok. 5 minut.
Usmażone plastry cukinii odsącz ręcznikiem papierowym, a następnie przerzuć cukinię na talerz i dodaj do niej listki bazylii.
Na tarce o grubszych oczkach zetrzyj sery i odłóż je na talerzyk.
Do większego garnka wlej wodę i gotuj makaron według wskazówek z opakowania. Makaron powinien być al dente.
Gdy makaron się gotuje, na patelnię po smażonej cukinii dodaj ząbki czosnku przekrojone na pół lub przeciśnięte przez praskę i podsmażaj, aż się zarumienią. Do tak przygotowanych ząbków czosnku dorzuć cukinię i dolej odrobinę wody (ok.1/3 szklanki).
Ugotowany makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dodaj soli i pieprzu.
Gdy składniki na patelni już są doprawione, dodaj do nich oba starte sery. Mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki, a ser równomiernie się rozpuścił.
Podawaj spaghetti z dodatkiem listki bazylii, które nadadzą świeżego smaku i aromatu.