Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 2139 Ocena: 47647

Dodano:

Odsłon: 4874

Może odrobinę pracochłonne danie jak na makaron, ale smaki....boskie <3

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 200 g boczku surowego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 400 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • oregano
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 120 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule, marchew i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na oliwie. Do boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izek 08 stycznia 2016 Gdyby nie było już tak późno, to właśnie zaczynałabym to gotować, a tak to muszę czekać do jutra! Mega apetyczne danie! ;) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 08 stycznia 2016 Tylko dlaczego Ty Gregor musiales to gotowac dwie godziny.................... Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń