Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1526

Dodano:

Odsłon: 210

Jedno z moich ulubionych dań. Sama mielę mięso, a sos robię ze swojskiego przecieru pomidorowego.

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 g. przecieru pomidorowego (miałam swojski)
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 3 łyżki oleju
  • ser żółty, utarty - do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Spaghetti bolognese

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić.
    Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie dodać mięso. Smażyć około 10 minut, często mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy. Chwilę podsmażyć.
    Następnie przykryć i dusić około 20 minut. Odkryć i przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wedle uznania. Smażyć jeszcze chwilę, bez przykrycia.
    Dosłownie 2-3 minutki.

  2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Na talerzu ułożyć makaron, na wierzch wyłożyć sos. Posypać utartym serem żółtym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń