Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 1112

Dodano:

Odsłon: 45

Przepis na idealne spaghetti bolognese sięga czasów średniowiecza. Od tego czasu ten klasyczny przepis z włoskiej kuchni podbił cały świat. W kilkanaście minut można przygotować wyborny ciepły sos mięsny, który przepełniony jest również warzywami, pomidorami, czerwonym winem i podlany oliwą. Jak zrobić makaron z sosem bolońskim? Zobaczcie nasz poradnik - dzięki niemu przygotowanie ulubionego włoskiego sosu do makaronu będzie jeszcze przyjemniejsze!

Składniki

  • mielona wołowina 250 g
  • marchewka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • wino wytrawne 100 ml
  • pomidory 1 puszka
  • seler naciowy 2 gałązki
  • oliwa 3 łyżki
  • liść laurowy 2 sztuki
  • makaron spaghetti 300 g
  • parmezan do podania
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Spaghetti Bolognese

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, gdy warzywa zmiękną dodać wołowinę i startą na grubych oczkach tarki marchewkę i pokrojony seler, smażyć aż mięso przestanie być różowe.

  2. Następnie dodać wino, lekko odparować, dodać pomidory, liście laurowe, przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem minimum 2 godziny.

  3. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, wymieszać z sosem, posypać parmezanem i natychmiast podawać.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń