Przepis na idealne spaghetti bolognese sięga czasów średniowiecza. Od tego czasu ten klasyczny przepis z włoskiej kuchni podbił cały świat. W kilkanaście minut można przygotować wyborny ciepły sos mięsny, który przepełniony jest również warzywami, pomidorami, czerwonym winem i podlany oliwą. Jak zrobić makaron z sosem bolońskim? Zobaczcie nasz poradnik - dzięki niemu przygotowanie ulubionego włoskiego sosu do makaronu będzie jeszcze przyjemniejsze!
Spaghetti Bolognese
Składniki
- mielona wołowina 250 g
- marchewka 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- wino wytrawne 100 ml
- pomidory 1 puszka
- seler naciowy 2 gałązki
- oliwa 3 łyżki
- liść laurowy 2 sztuki
- makaron spaghetti 300 g
- parmezan do podania
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Składniki
- mielona wołowina 250 g
- marchewka 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- wino wytrawne 100 ml
- pomidory 1 puszka
- seler naciowy 2 gałązki
- oliwa 3 łyżki
- liść laurowy 2 sztuki
- makaron spaghetti 300 g
- parmezan do podania
- pieprz do smaku
- sól do smaku

Etapy przygotowania
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, gdy warzywa zmiękną dodać wołowinę i startą na grubych oczkach tarki marchewkę i pokrojony seler, smażyć aż mięso przestanie być różowe.
Następnie dodać wino, lekko odparować, dodać pomidory, liście laurowe, przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem minimum 2 godziny.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, wymieszać z sosem, posypać parmezanem i natychmiast podawać.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 240

Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj...
Odsłon: 1318
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 240

Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj...
Odsłon: 1318



Składniki
- mielona wołowina 250 g
- marchewka 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- wino wytrawne 100 ml
- pomidory 1 puszka
- seler naciowy 2 gałązki
- oliwa 3 łyżki
- liść laurowy 2 sztuki
- makaron spaghetti 300 g
- parmezan do podania
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, gdy warzywa zmiękną dodać wołowinę i startą na grubych oczkach tarki marchewkę i pokrojony seler, smażyć aż mięso przestanie być różowe.
Następnie dodać wino, lekko odparować, dodać pomidory, liście laurowe, przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem minimum 2 godziny.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, wymieszać z sosem, posypać parmezanem i natychmiast podawać.