Do góry

Dania główne Przepis na:

spaghetti buraczane z krewetami i parmezanem

spaghetti buraczane z krewetami i parmezanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1452

Dodano:

Odsłon: 222

sycąca i aromatyczna wersja pasty z buraczkami,podkręcona krewetami,delikatnie pikantna,świetnie rozgrzewa i smakuje wybornie z pietruszką i parmezanem ;-)

Składniki

  • buraki 8,10 szt. średniej wielkości
  • czosnek 1 głowa
  • krewetki tygrysie 10 szt.
  • parmezan
  • Oliwa z oliwek
  • cytryna
  • zielona pietruszka
  • Masło
  • migdały garść
  • makaron spaghetti 1 op.
  • papryczka peperoni czerwona 1 szt.
  • sól młynek
  • pieprz cytrynowy młynek
  • chilli młynek
  • kiełki ulubione (opcjonalnie )
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
spaghetti buraczane z krewetami i parmezanem

Przygotowanie

  1. opłukane i suche buraki ( całe ) układamy na folii do pieczenia,polewamy oliwą z oliwek,dodajemy parę nieobranych ząbków czosnku,zawijamy i pieczemy ok 40,60 min w nagrzanym piekarniku w 200 st.

    spaghetti gotujemy al dente

    krewetki z resztą ząbków czosnku ( obranych i zmiażdżonych ) smażymy na dużej ilości masła-odstawiamy w maślanej kąpieli

    siekamy na drobno peperoni i zieloną pietruszkę

    ścieramy na małych oczkach parmezan

  2. ostudzone i obrane ze skóry buraki wrzucamy do blendera,dodajemy parmezan,oliwę z oliwek i garść migdałów i sok z cytryny (3,4 łyżki ) delikatnie doprawiamy i miksujemy do konsystencji pesto

  3. na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła i oliwy wrzucamy nasze pesto,dodajemy spaghetti,mieszamy
    makaron cudownie przejmuje kolor i smak buraków,dodajemy peperoni,usmażone krewety,pietruszkę i jeszcze podkręcamy parmezanem i oliwą jak jest taka potrzeba
    chwilę przesmażamy,doprawiamy i gotowe

    spaghetti podajemy posypane pietruszką i startym parmezanem

  4. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izek 23 stycznia 2017 Spaghetti z buraków brzmi pysznie i na pewno takie jest! :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 22 stycznia 2017 Wygląda przepysznie :) Szkoda, że jestem uczulona na krewetki ;( Ale podziwiać mogę ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń