Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 545

Przepyszny makaron,który przygotujesz w 30 minut.

Składniki

  • 150-200 g makaronu
  • 100 g sera grana padano
  • 100 g boczku-surowy wędzony
  • 4 żółtka
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Spaghetti carbonara

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

  2. Kiedy gotuje się makaron, kroimy w drobną kostkę boczek i podsmażamy go na patelni na średnim ogniu, aż się zarumieni.

  3. Do małej miski wybijamy żółtka,ścieramy ser(zostawiamy około 20-30 g, aby posypać makaron na talerzu), dolewamy 50 ml wody.
    Dodajemy pół łyżeczki soli oraz pieprzu.
    Mieszamy.

  4. Makaron odcedzamy i dodajemy go do boczku.Mieszamy.
    Zmniejszamy ogień pod patelnią do minimum i wylewamy jajka.
    Przez 2-3 minuty podgrzewamy ciągle mieszając, aby jajka się nie ścięły.

    W razie potrzeby możemy dolać troszkę wody w trakcie podgrzewania.

  5. Makaron wykładamy na talerz i posypujemy resztą sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń