Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest proste i błyskawiczne w przygotowaniu, ale smakuje naprawdę wybornie. Jest to także dość pożywny posiłek, dlatego po kulinarnej rozkoszy polecam długi i energiczny spacer :)
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 98
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 67
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 57
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 123
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19671
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 98
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 67
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 57
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 123
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19671
Składniki
Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy je widelcem lub rózgą kuchenną, dodajemy straty parmezan i doprawiamy dużą szczyptą pieprzu i ewentualnie solą.
Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w drobną kostkę lub plastry i przekładamy na patelnię.
Gdy boczek się zarumieni, a tłuszcz wytopi, ściągamy patelnię z palnika i dodajemy odcedzony makaron, a następnie masę jajeczną oraz natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Spaghetti podajemy posypane dodatkową porcją parmezanu.
WSKAZÓWKI >> Pamiętajmy, aby nie podgrzewać makaronu po dodaniu masy jajecznej, ponieważ możemy uzyskać efekt jajecznicy. >> Jeśli całość wydaje się zbyt gęsta, to dodajecie odrobinę wody z gotowania makaronu. >> Smak dania możecie wyostrzyć dodając do niego ząbek czosnku. Rozgnieciony przez praskę lub drobno pokrojony czosnek dodaję na patelnię po zarumienieniu boczku. Nie jest to klasyczny dodatek do spaghetti carbonara, ale bardzo lubię tą wersję, ponieważ całość jest jeszcze bardziej wyrazista i aromatyczna.