Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest proste i błyskawiczne w przygotowaniu, ale smakuje naprawdę wybornie. Jest to także dość pożywny posiłek, dlatego po kulinarnej rozkoszy polecam długi i energiczny spacer :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1356
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1356
Składniki
Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy je widelcem lub rózgą kuchenną, dodajemy straty parmezan i doprawiamy dużą szczyptą pieprzu i ewentualnie solą.
Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w drobną kostkę lub plastry i przekładamy na patelnię.
Gdy boczek się zarumieni, a tłuszcz wytopi, ściągamy patelnię z palnika i dodajemy odcedzony makaron, a następnie masę jajeczną oraz natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Spaghetti podajemy posypane dodatkową porcją parmezanu.
WSKAZÓWKI >> Pamiętajmy, aby nie podgrzewać makaronu po dodaniu masy jajecznej, ponieważ możemy uzyskać efekt jajecznicy. >> Jeśli całość wydaje się zbyt gęsta, to dodajecie odrobinę wody z gotowania makaronu. >> Smak dania możecie wyostrzyć dodając do niego ząbek czosnku. Rozgnieciony przez praskę lub drobno pokrojony czosnek dodaję na patelnię po zarumienieniu boczku. Nie jest to klasyczny dodatek do spaghetti carbonara, ale bardzo lubię tą wersję, ponieważ całość jest jeszcze bardziej wyrazista i aromatyczna.