Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Carbonara to zawsze świetny pomysł na szybki, sycący posiłek. Wykonana z zaledwie kilku prostych składników, które zazwyczaj mamy w swojej lodówce: długi makaron, boczek, pecorino, jajek, oliwy z oliwek, soli i pieprzu - warto zadbać o dobrą jakość użytych składników. Sekret popularności Carbonary to oczywiście pyszny, kremowy sos z jajek (bez śmietany ;)).
duży garnek, duża patelnia, praska lub tarka do czosnku, miska, szczypce lub łyżka cedzakowa
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 111
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4108
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 159
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 111
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4108
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 159
Składniki
1. Gotujemy makaron al'dente. Pamiętaj o dodaniu soli do wody. 2. W trakcie gotowania makaronu przygotowujemy dodatki do carbonary. Na dużą patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Podsmażamy do momentu, aż mięso stanie się chrupiące, a następnie dodajemy starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę - ok. minuty. 3. W misce roztrzepujemy jajka i wsypujemy połowę tartego pecorino romano. Do roztrzepanych jajek dodajemy dwie szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu i dwie szczypty soli. 4. Gdy makaron jest już gotowy (al'dente) przekładamy go za pomocą szczypiec na patelnię z wcześniej podsmażonym boczkiem z czosnkiem i dokładnie mieszamy. Wodę z makaronu odstawiamy. Do gorącego makaronu wlewamy roztrzepane jajka z pecorino i dokładnie mieszamy, tak aby sos połączył się z całym makaronem. Należy to zrobić szybko, żeby jajka się nie ścięły. Jeżeli chcemy żeby sos był bardziej klarowny możemy dodać kilka łyżek wody z makaronu . 5. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. 6. Carbonarę wykładamy na talerz, posypujemy pecorino. SMACZNEGO ! P.s. plater boczku na wierzchu to forma dekoracji.