Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti po bolońsku

Spaghetti po bolońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2511

Dodano:

Odsłon: 276

Makaron z sosem mięsno pomidorowym posypany tartym parmezanem – to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Sycące i pyszne. Do tego lampka lekkiego wina i obiad staje się wykwintny ;)

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
  • Pomidory z puszki - 2 puszki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Cebula - 1 szt.
  • Marchew - 1 szt.
  • Por - biała część - 1 szt. (mały)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Oliwa - 2-3 łyżki
  • Wino czerwone wytrawne - 125 ml
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Oregano - do smaku
  • Bazylia - do smaku
  • Cukier - szczypta
  • Makaron - spaghetti - 400 g
  • Parmezan - tarty - do posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Spaghetti po bolońsku

Przygotowanie

  1. Obraną marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę, por na półplasterki, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy marchew i por, dokładając cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu, aż mięso zbrązowieje. Całość podlewamy winem, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, bazylię, oregano, szczyptę cukru, sól i świeżo zmielony pieprz. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku.

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń