Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z batatów z botwiną i oliwkami

Spaghetti z batatów z botwiną i oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 19481

Dodano:

Odsłon: 213

Przepyszny lekki obiad w niecałe 30 minut. Botwina to zaledwie 22 kcal w 100 g. Ze względu na kombinację zawartości żelaza oraz witaminy C botwina jest ważnym elementem diety osób z niedokrwistością z niedoboru żelaza. 1 porcja to ok. 392 kcal.

Składniki

  • 2 duże podłużne bataty
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek botwiny ( ok. 400 g )
  • zielone oliwki bez pestek 50 g
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów ( 800 g )
  • świeże oregano lub suszone 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, cukier do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Spaghetti z batatów z botwiną i oliwkami

Przygotowanie

  1. Czosnek i cebulę obrać , drobno posiekać.
    Botwinę opłukać, łodygi odciąć od liści i pokroić w kostkę.
    Liście przekroić na pół i pokroić w paski.
    Część oliwek przekroić na pół, resztę zostawić w całości.
    Bataty obrać, skrócić na końcach i spiralną krajalnicą do warzyw pokroić na cienkie spaghetti.
    Olej rozgrzać na dużej patelni i przesmażyć na niej 3-4 minuty, cebulę, czosnek i łodygi.
    Dodać kawałki pomidorów i oliwki.
    Delikatnie przyprawić solą, pieprzem, cukrem i suszone oregano, następnie dusić pod pokrywką ok. 5 minut.
    Potem dodać liście botwiny i dusić jeszcze ok. 6 minut.
    Na 2-3 minuty przed końcem duszenia dodać makaron z batatów i świeże listki oregano.








Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 czerwca Mnie wystarczy już samo obieranie batatów hihi, twarde to to, ale potem pyszne :) Biorę do zrobienia ;) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń