Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na to danie jest banalnie prosty, bo własnie takie zazwyczaj są włoskie pasty. Wystarczy kilka podstawowych składników oraz około 15 minut, żeby przygotować smaczne i świeże danie dla 4 osób. Do przygotowania użyłem makaronu z pszenicy durum. Można też wykorzystać świeże ciasto na lasagne (do kupienia w wielu sklepach), które kroimy na dowolnej grubości paski. W ten sposób mamy makaron prawie domowy.
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 116
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 211
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 116
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 211
Składniki
Wstawiamy do gotowania wodę na makaron. W tym czasie do miseczki wrzucamy liście bazylii, zostawiając kilka z nich. Solimy i miksujemy na gładką masę (można również utrzeć w moździerzu). Oddzielamy żółtka od białek i wrzucamy do dużej miski, dodajemy pastę z bazylii, pieprz, ocieramy skórkę z jednej cytryny i wyciskamy sok z obu cytryn, dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekane pozostałe liście bazylii. Kiedy woda na makaron zacznie się gotować solimy ją i wrzucamy makaron. Miskę z sosem ustawiamy nad gotującym się makaronem i podgrzewamy, ciągle mieszając. Trzeba pilnować żeby sos się nie ściął. Gdyby wyszedł zbyt gęsty można dodać dwie łyżki wody z makaronu. Doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron, bezpośrednio z garnka, przekładamy do miski z sosem i dokładnie mieszamy. Sos powinien oblepić makaron.