Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie pełne koloru i smaku. Spaghetti z dynią i chrupiącym chorizo to idealny obiad na zimne, jesienne dni.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1354
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12388
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15533
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1354
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12388
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15533
Składniki
Dynię myjemy i kroimy na kawałki. Ja używałam dyni hokkaido, którą można jeść ze skórą, więc jej nie obierałam. Jeśli używacie innej odmiany dyni, obierzcie ją. Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy 2 łyżkami oleju i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut (aż będzie miękka). Po lekkim ostudzeniu kroimy ją w większą kostkę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią i będą chrupiące.
Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jednocześnie na patelni podgrzewamy chorizo bez dodatku tłuszczu, aż się wytopi i stanie chrupiące. Dodajemy przeciśnięty czosnek, potem dynię, suszone pomidory, przyprawy. Na końcu dodajemy makaron oraz 1 chochlę wody z gotowania makaronu. Całość smażymy jeszcze 2 minuty, delikatnie mieszając. Spaghetti przed podaniem posypujemy pestkami dyni.