Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie tanie, proste i szybkie w przygotowaniu. Można je przyrządzić również w wersji wegetariańskiej :-)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22565
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14880
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4672
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44477
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 624
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 638
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22565
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14880
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4672
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44477
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 624
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 638
Składniki
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy lub oleju roślinnego i wrzucamy drobniutko posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy i dorzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy aż cebula się zeszkli.
W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy na odrobinie tłuszczu (najlepiej na smalcu) kiełbasę pokrojoną w cienkie (ok. 3-4 mm) plastry. Kiełbasę podsmażamy do momentu, aż się ładnie zarumieni.
Kiełbasę przekładamy do rondla z cebulą i dolewamy soku pomidorowego. Najlepszy jest oczywiście domowy sok pomidorowy, ale można użyć też kupionego w sklepie, ważne aby był w szklanej butelce, a nie w kartonie. Gotujemy do momentu, aż odparuje nadmiar wody i sos osiągnie preferowaną przez nas gęstość. Na koniec dodajemy przyprawy: sól, pieprz i oregano.
W czasie przygotowywania sosu, gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Kiedy wszystko jest już gotowe, wykładamy makaron na miseczki lub talerze i polewamy sosem. Na koniec posypujemy startym parmezanem [na zdjęciu jest bez sera, bo zapomniałem posypać :-) ]. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Zamiast parmezanu można użyć zwykłego żółtego sera np. gouda. Do gotowego sosu lub już na talerzu można dodać trochę curry, które obniży indeks glikemiczny dania i doda ciekawego smaku :-) Jak wspomniałem, danie można przygotować w wersji wegetariańskiej. W takim przypadku, zamiast kiełbasy, można użyć kiełbasek sojowych lub warzyw np. cukinii czy kabaczka. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)