Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie tanie, proste i szybkie w przygotowaniu. Można je przyrządzić również w wersji wegetariańskiej :-)
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 188
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2163
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4449
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 188
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2163
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4449
Składniki
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy lub oleju roślinnego i wrzucamy drobniutko posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy i dorzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy aż cebula się zeszkli.
W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy na odrobinie tłuszczu (najlepiej na smalcu) kiełbasę pokrojoną w cienkie (ok. 3-4 mm) plastry. Kiełbasę podsmażamy do momentu, aż się ładnie zarumieni.
Kiełbasę przekładamy do rondla z cebulą i dolewamy soku pomidorowego. Najlepszy jest oczywiście domowy sok pomidorowy, ale można użyć też kupionego w sklepie, ważne aby był w szklanej butelce, a nie w kartonie. Gotujemy do momentu, aż odparuje nadmiar wody i sos osiągnie preferowaną przez nas gęstość. Na koniec dodajemy przyprawy: sól, pieprz i oregano.
W czasie przygotowywania sosu, gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Kiedy wszystko jest już gotowe, wykładamy makaron na miseczki lub talerze i polewamy sosem. Na koniec posypujemy startym parmezanem [na zdjęciu jest bez sera, bo zapomniałem posypać :-) ]. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Zamiast parmezanu można użyć zwykłego żółtego sera np. gouda. Do gotowego sosu lub już na talerzu można dodać trochę curry, które obniży indeks glikemiczny dania i doda ciekawego smaku :-) Jak wspomniałem, danie można przygotować w wersji wegetariańskiej. W takim przypadku, zamiast kiełbasy, można użyć kiełbasek sojowych lub warzyw np. cukinii czy kabaczka. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)