Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Spaghetti z klopsikami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,90 zł
Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku, suszonym oregano, łyżką parmezanu, solą i pieprzem. Z masy robimy klopsiki. Chowamy do lodówki.
Cebulę i dwa ząbki czosnku obieramy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i masło. Zmniejszamy ogień, dodajemy drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Przesmażamy 10 minut.
Pomidory wraz z sosem miksujemy, dodajemy szklankę zimnej wody, mieszamy. Całość wlewamy do rondla z cebulą, dokładnie mieszamy, nieco zwiększamy gaz i gotujemy 10 minut. Na koniec wlewamy mleko, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym delikatnie wrzucamy klopsiki z mięsa. Dusimy 20 minut. Nieco sosu z mięsa odkładamy.
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Gorący mieszamy z odłożonym sosem, rozkładamy na talerze. Na wierzchu układamy pulpeciki. Spaghetti układamy na talerzach, posypujemy parmezanem lub innym tartym żółtym serem, dekorujemy natką pietruszki, bazylią itp.
Wartość odżywcza jednej porcji 540 kcal Białko 29,9 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 77 gŹródło: Rewia