Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Spaghetti z klopsikami"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 537
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 537
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,90 zł
Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku, suszonym oregano, łyżką parmezanu, solą i pieprzem. Z masy robimy klopsiki. Chowamy do lodówki.
Cebulę i dwa ząbki czosnku obieramy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i masło. Zmniejszamy ogień, dodajemy drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Przesmażamy 10 minut.
Pomidory wraz z sosem miksujemy, dodajemy szklankę zimnej wody, mieszamy. Całość wlewamy do rondla z cebulą, dokładnie mieszamy, nieco zwiększamy gaz i gotujemy 10 minut. Na koniec wlewamy mleko, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym delikatnie wrzucamy klopsiki z mięsa. Dusimy 20 minut. Nieco sosu z mięsa odkładamy.
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Gorący mieszamy z odłożonym sosem, rozkładamy na talerze. Na wierzchu układamy pulpeciki. Spaghetti układamy na talerzach, posypujemy parmezanem lub innym tartym żółtym serem, dekorujemy natką pietruszki, bazylią itp.
Wartość odżywcza jednej porcji 540 kcal Białko 29,9 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 77 gŹródło: Rewia