Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z klopsikami z tofu

Spaghetti z klopsikami z tofu

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1924

Dodano:

Odsłon: 1275

Jeśli ktoś jest miłośnikiem spaghetti z klopsikami, to taka wersja też mu posmakuje. Oczywiście klopsiki z tofu nie smakują identycznie jak te mięsne - tu nie ma co się oszukiwać - ale są naprawdę bardzo smaczne :) Przepis ten na początku swojej wegetariańsko-wegańskiej drogi znalazłam u niezastąpionej Marty Dymek :) ja robię go jednak w mniejszej ilości, bo tyle co jest w oryginale, nie zjadłabym przez tydzień :)

Składniki

  • (proporcje na 4-5 bardzo głodnych osób lub 6 zwyczajnie głodnych)
  • Klopsiki:
  • 1 kostka tofu (ja miałam pod ręką akurat wędzone, ale zwykłe też jak najbardziej się nada)
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu lub 0,5 łyżeczki suszonego
  • sól i czarny pieprz
  • Sos:
  • 4 łyżki oleju (w oryginale była oliwa, ale ja nie używam oliwy do smażenia)
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2kg pomidorów (poza sezonem 2-3 puszki krojonych pomidorów)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • opakowanie makaronu spaghetti (oczywiście polecam pełnoziarnisty)
  • Do podania:
  • świeża bazylia
  • opcjonalnie wegański parmezan
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy na durszlaku, aż ocieknie.

  2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną w kostkę cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilkę razem smażymy.

  3. Do garnka dodajemy pomidory z puszki lub świeże. Jeśli dodajemy świeże, kroimy je przedtem w kostkę (można też obrać ze skórki). Dodajemy też sporą szczyptę soli, zioła, ocet balsamiczny, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez jakieś 30 minut.

  4. W czasie, gdy dusi się sos, przygotowujemy klopsiki: tofu kroimy lub łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy też wszystkie pozostałe składniki. Wszystko razem miksujemy blenderem. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  5. Z masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy, żeby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

  6. Sos pomidorowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli garnek jest nieduży, to przelewamy sos do większego. Dodajemy ugotowane spaghetti i klopsiki i podgrzewamy razem kilka minut do czasu, aż wszystko będzie gorące.
    Podajemy od razu, na gorąco, ozdobione listkami świeżej bazylii. Można też posypać wegańskim parmezanem.








    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń