Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i smaczne danie z małżami ;)
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8672
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7270
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4972
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327944
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8672
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7270
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4972
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327944
Składniki
Małże rozmrażamy na durszlaku, może to potrwać nawet około godziny. Po tym czasie powinny się one pootwierać, te które pozostaną zamknięte po rozmrożeniu należy wyrzucić.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W tym czasie w wysokiej patelce lub dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka chwil, uważając żeby go nie przypalić. Dorzucamy małże. Potrząsamy kilka razy patelnią/garnkiem, zalewamy je winem i przykrywamy. Gotujemy na średnim ogniu 2-3 minuty, potrząsając co jakiś czas patelnią/garnkiem. Po tym czasie sprawdzamy czy wszystkie małże się otworzyły, jeśli nie to koniecznie wyrzućcie te zamknięte!!! Do małż dodajemy śmietankę i drobno posiekaną natkę, całość solimy. Znowu podgrzewamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, co jakiś czas potrząsając patelnią/garnkiem. Ściągamy je z ognia, dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy obsypane tartym serem. Smacznego ;)