Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i smaczne danie z małżami ;)
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6068
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1757
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 26
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6068
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1757
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 26
Składniki
Małże rozmrażamy na durszlaku, może to potrwać nawet około godziny. Po tym czasie powinny się one pootwierać, te które pozostaną zamknięte po rozmrożeniu należy wyrzucić.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W tym czasie w wysokiej patelce lub dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka chwil, uważając żeby go nie przypalić. Dorzucamy małże. Potrząsamy kilka razy patelnią/garnkiem, zalewamy je winem i przykrywamy. Gotujemy na średnim ogniu 2-3 minuty, potrząsając co jakiś czas patelnią/garnkiem. Po tym czasie sprawdzamy czy wszystkie małże się otworzyły, jeśli nie to koniecznie wyrzućcie te zamknięte!!! Do małż dodajemy śmietankę i drobno posiekaną natkę, całość solimy. Znowu podgrzewamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, co jakiś czas potrząsając patelnią/garnkiem. Ściągamy je z ognia, dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy obsypane tartym serem. Smacznego ;)