Pyszne spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym, doskonałe na szybki obiad :)
Spaghetti z pulpecikami
Składniki
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- mięso mielone z indyka ok 0,5 kg
- Jajko
- 1 łyżeczka kaszy manny
- Przecier pomidorowy domowy lub pomidory z puszki
- Sól
- Pieprz
- zioła
- Czosnek
- Bułka tarta
- olej do smażenia
Składniki
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- mięso mielone z indyka ok 0,5 kg
- Jajko
- 1 łyżeczka kaszy manny
- Przecier pomidorowy domowy lub pomidory z puszki
- Sól
- Pieprz
- zioła
- Czosnek
- Bułka tarta
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wbić do niego jajko i dodać łyżeczkę kaszy manny. Wszystko dokładnie wymieszać, a z powstałej masy uformować nieduże kuleczki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć je na rozgrzanej patelni, tak jak kotlety mielone aż mięso będzie gotowe.

Usmażone pulpeciki zalać przecierem pomidorowym, najlepszy jest taki domowy, ale można też użyć kupnego lub pokrojonych pomidorów z puszki. Jeśli oleju na patelni jest za dużo należy go odlać. W razie gdyby coś się przypaliło najlepiej zmienić patelnię.

Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami ( zioła włoskie, prowansalskie lub bazylia) i gotować jeszcze przez chwilę. W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Zawsze trzeba pamiętać, aby go nie rozgotować. Rozgotowany makaron jest nie tylko mniej smaczny ale i bardziej tuczący. Spaghetti przelać wodą, ale nie za bardzo żeby nie było zimne i polać sosem pomidorowym z pulpecikami. Na wierzchu można posypać świeżą bazylią lub zieloną pietruszką.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2223

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 26
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkopiątkowe specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2223

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 26



Składniki
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- mięso mielone z indyka ok 0,5 kg
- Jajko
- 1 łyżeczka kaszy manny
- Przecier pomidorowy domowy lub pomidory z puszki
- Sól
- Pieprz
- zioła
- Czosnek
- Bułka tarta
- olej do smażenia
Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wbić do niego jajko i dodać łyżeczkę kaszy manny. Wszystko dokładnie wymieszać, a z powstałej masy uformować nieduże kuleczki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć je na rozgrzanej patelni, tak jak kotlety mielone aż mięso będzie gotowe.
Usmażone pulpeciki zalać przecierem pomidorowym, najlepszy jest taki domowy, ale można też użyć kupnego lub pokrojonych pomidorów z puszki. Jeśli oleju na patelni jest za dużo należy go odlać. W razie gdyby coś się przypaliło najlepiej zmienić patelnię.
Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami ( zioła włoskie, prowansalskie lub bazylia) i gotować jeszcze przez chwilę. W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Zawsze trzeba pamiętać, aby go nie rozgotować. Rozgotowany makaron jest nie tylko mniej smaczny ale i bardziej tuczący. Spaghetti przelać wodą, ale nie za bardzo żeby nie było zimne i polać sosem pomidorowym z pulpecikami. Na wierzchu można posypać świeżą bazylią lub zieloną pietruszką.