Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 2463

Dodano:

Odsłon: 1099

Miało być spaghetti bolognese, ale pomyślałam, że zrobię pulpeciki, będzie coś innego. Fajna opcja dla dzieci. Takie małe kuleczki mięsne na pewno zjedzą ze smakiem. Sos zrobiłam ze swojskiego przecieru pomidorowego.

Składniki

  • 350 g. mięsa mielonego (miałam szynkę)
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • 500 g. przecieru pomidorowego (miałam swojski)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • 300 g. makaronu spaghetti
  • Dodatkowo:
  • ser żółty
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Zmielone mięso wyłożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,
    bułkę tartą, jajko i przyprawy. Wymieszać i wyrobić chwilę ręką.
    Formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego.

  2. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć pulpety, obracając je.
    Smażyć przez 5 minut, żeby się przyrumieniły.
    Do podsmażonych pulpetów dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
    Mieszać żeby cebula się zezłociła, mniej więcej 3 minuty.
    Następnie dodać drobno pokrojony czosnek i wlać przecier pomidorowy.
    Dodać bazylię i resztę przypraw.
    Przykryć i dusić około 15 minut. W razie potrzeby, jeszcze doprawić.

  3. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
    Wyłożyć na talerze. Na makaron wyłożyć sos z pulpetami.
    Wierzch posypać utartym serem żółtym. Udekorować listkami świeżej bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń