Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z sosem bolognese.

Spaghetti z sosem bolognese.

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 2730

Dodano:

Odsłon: 275

Jeno z ulubionych dań moich dzieci. Dosyć często je przyrządzam .

Składniki

  • 250 g makaronu Pastani
  • 400 g mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego (mielonego)
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
  • oregano lub tymianek
  • 1 szklanka domowej pasty warzywnej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3-4 łyżki białego wina
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • listek laurowy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojoną cebulę i lekko ją "zeszklić".
    Dodać mielone mięso i listek laurowy. Chwilę smażyć, często mieszając..
    Dodać pastę warzywną lub koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Podlać winem. Doprawić solą, pieprzem , słodką papryką., oregano lub tymiankiem. Odparować nadmiar płynu.

  2. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Przełożyć na talerz, polać sosem. Wokół talerza zetrzeć na drobnych oczkach żółty ser
    Udekorować koktajlowymi pomidorkami i drobno posiekaną natką lub liśćmi czosnku niedźwiedziego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń