Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Bardzo polecam. Zabiera tylko 40 minut ze wszystkim, a smacznie i zdrowo.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1433
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1433
Składniki
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pulpeciki i obsmażamy aż zniknie czerwony kolor mięsa surowego , a pulpeciki się zarumienią.
Pulpeciki przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować sos pomidorowy.
Na patelnię po pulpecikach wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę niekoniecznie w drobną kostkę. Doprowadzamy do zeszklenia.
Nastawiamy wodę na makaron, solimy ją do smaku.
Puszkę pomidorów wlewamy do garnka z pulpecikami, opłukujemy puszkę wodą i wlewamy do garnka z pulpecikami. Nastawiamy na gotowanie na dużym ogniu, by doprowadzić szybko do zagotowania.
Do garnka dodajemy cebulę z patelni.
Dodajemy wszystkie przyprawy do sosu, redukujemy ogień i gotujemy bez przykrycia, by woda się wyparowała. Sos mieszamy dość często, by się nie przypalił, i by sprawdzić gęstość.
Wrzucamy makaron na gotującą wodę i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
Do makaronu wrzucamy duże kawały brokułu i gotujemy do całkiem do miękkości. Wyjmujemy jak będą gotowe i trzymamy na boku pod przykryciem.
Makaron odcedzamy po ugotowaniu na durszlaku i pozostawiamy ewentualne kawałki brokułu
Sos będzie gotowy jak się zredukuje o połowę. Doprawiamy solą do smaku.
Ścieramy kawałek sera czy to cheddar czy parmezan do posypania
Nakładamy na talerze makaron
Kładziemy porcję sosu z pulpecikami ma wierzch, a na boku układamy brokuły. Posypujemy serem