Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak z dodatkiem bakłażana, cukinii, papryki, pomidorów i chili. Pyszne, zdrowe i lekkie:)
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 113
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 564
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 94
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 113
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 564
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 94
Składniki
Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Z 3 łyżek oliwy, soku z cytryny, 2 przeciśniętych ząbków czosnku, rozmarynu, bazylii i odrobiny soli oraz pieprzu sporządzamy marynatę. Wkładamy mięso, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.
Bakłażana i cukinię kroimy w półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, chili drobno siekamy. Czosnek również drobno siekamy. Kapary przepłukujemy zimną wodą.
Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i szklimy 5 minut. Dodajemy czosnek i po chwili dodajemy papryki, smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie rozgrzewamy patelnię, wrzucamy mięso wraz z marynatą i smażymy z każdej strony na rumiano - około 10 minut i odstawiamy. Do cebuli z papryką dodajemy cukinię i bakłażana, delikatnie solimy, mieszamy i dusimy 10 minut. Następnie dodajemy pomidory i mięso. Dusimy 15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy kapary, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut.
Podajemy z ugotowanym makaronem kokardki. Posypujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego:)