Do góry

Dania główne Przepis na:

Śródziemnomorska potrawka z kurczaka

Śródziemnomorska potrawka z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4058

Dodano:

Odsłon: 1267

Kurczak z dodatkiem bakłażana, cukinii, papryki, pomidorów i chili. Pyszne, zdrowe i lekkie:)

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • listki świeżej bazylii do posypania
  • makaron kokardki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Z 3 łyżek oliwy, soku z cytryny, 2 przeciśniętych ząbków czosnku, rozmarynu, bazylii i odrobiny soli oraz pieprzu sporządzamy marynatę. Wkładamy mięso, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.

  2. Bakłażana i cukinię kroimy w półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, chili drobno siekamy. Czosnek również drobno siekamy. Kapary przepłukujemy zimną wodą.

  3. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i szklimy 5 minut. Dodajemy czosnek i po chwili dodajemy papryki, smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie rozgrzewamy patelnię, wrzucamy mięso wraz z marynatą i smażymy z każdej strony na rumiano - około 10 minut i odstawiamy. Do cebuli z papryką dodajemy cukinię i bakłażana, delikatnie solimy, mieszamy i dusimy 10 minut. Następnie dodajemy pomidory i mięso. Dusimy 15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy kapary, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5 minut.

  4. Podajemy z ugotowanym makaronem kokardki. Posypujemy świeżymi listkami bazylii.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń